14 dní otužování za námi. Jak vydržet celou zimu ?

Od zahájení sezóny uplynuly dva týdny. Počasí nám převážně přálo, voda má kolem 15 stupňů, jen jednou měla 10,6. Svítí sluníčko, člověk vyleze z vody a je mu skoro jako v létě. Každou sobotu přijde někdo nový zkusit, jaké to je. A říká si…Tak to je to otužování ? Zbystřete.

Právě teď je třeba, pokud začínáte, udělat si dobré návyky. Vemu to od konce.

Ihned když vylezete z vody se usušte a oblečte na další aktivitu. Ať už se budete zahřívat cvičením nebo během, nebudete to dělat mokří. Pokud cvičíte, následujte instrukce Petra Paseky, pokud běháte, tak se co nejrychleji převlečte do běžeckého, pokud musíte, rychle si běžte do auta uschovat to co nemůžete nést při běhu na zádech…a buďte v pohybu.

I když se vybíhá společně, nečekejte na ostatní na místě bez pohybu. Využijte toho, že jste připraveni, a zahřívejte se aspoň poskakováním na místě, nebo běhejte od zábradlí k lesu a zpět.

Když budete mít po běhu nebo cvičení a stále je vám zima ? Běžte ještě 5 minut. Hlavní je, nevožte si zimu domů. Už teď slýchám, jak někdo přijel domů, a třásl se ještě 2 hodiny. Co bude takový člověk dělat až bude mít voda 4 stupně ? Většina lidí se na otužování …nechá toho. Takže, vždy dbejte na to, abyste domů dorazili zahřátí a v pohodě.

Další věc, důrazně vám doporučuji, pořiďte si plaveckou čepici a botky do vody. Čepice vám umožní namočit hlavu při jakémkoliv jiném stylu než jsou prsa na paní radovou, namočit hlavu po každém plavání na konci, a, když už budete vědět, jak reagujete na ledovou vodu, budete moci do vody spolu s námi pokročilými, skákat. Což je zdaleka nejpříjemnější a nejzajímavější způsob, jak se ze břehu do vody dostat. Nic pro začátečníky, upozorňuji. A skáčeme pozadu, ne po hlavě…upozorňuji důrazně. Botky vám pomohou nepřimrznout k betonu či kamenům a neriskujete zranění o případné ostré předměty na dně řeky.

Pořiďte si boty s elastickými tkaničkami, do kterých snadno vklouznete. Boty, do kterých při běhu neteče, když je bahno a sníh, třeba Salomon Speedcross 6. A volné tepláky…to elasťáků se leze těžko.

Nepřehánějte počet dní v týdnu kdy se otužujete v řece. Ledová sprcha každý den, pokud vás baví, je ok, ale mezi plaváními si dejte aspoň den volna. Optimální je, pro zaátečníky jistě a pro většinu pokročilých také, plavat maximálně 3x týdně. Budete se na to i víc těšit. A nepřehánějte ani čas ve vodě, opravdu to není soutěž, kdo vydrží nejdéle. Dobré je přeplavat řeku tam a zpět, ale i minuta ve vodě 3x týdně vám přinese tolik žádané zdravotní benefity.

A pořiďte si samolepku na mobil i auto, dejte si do profilovky na Facebook logo Otužilci FM, nášivku nažehlete kam to jen jde, ať dáte světu najevo že jste otužilec…a pak vám bude hloupé to vzdát 🙂

Kdykoliv budete citít potřebu mít při plavání …mě, tak mi řekněte, celé to prožvaníme a cesta přes řeku a zpět vám uteče ani nebudete vědět jak.

Držím palce a ať vám nadšení vydrží, ahoj u vody.